Leven is niet altijd makkelijk. Voortdurend moeten er keuzes gemaakt worden. Welke optie is goed en welke niet? En waarom dan? Soms zou je  willen dat er een briefje uit de hemel kwam, waarin minimaal duidelijk gemaakt wordt wat de consequenties van de ene of de andere keuze zijn. Maar zo’n briefje komt er niet. Je bent aangewezen op je eigen verantwoordelijkheid.

Toch heeft de hemel je niet helemaal aan je lot overgelaten. De Bijbel staat namelijk vol verhalen van mensen die voor diezelfde keuzes stonden. Zij kregen ook niet altijd rechtstreeks antwoord uit de hemel. Maar ze hebben wel hun gedachten over hun vragen opgeschreven. Ze hebben er met elkaar over gesproken. Ze hebben er met God over gesproken. En ze hebben keuzes gemaakt. Goede en minder goede. Daarmee hebben ze moeten dealen. En het leidde hen niet zelden tot een diepere kennis van God en van zichzelf.

Ook al zijn de omstandigheden waarin wij leven niet te vergelijken met die van hen en al staan wij soms voor vragen die bij hen niet aan de orde waren, luisterend naar hun gedachten en overwegingen, leren wij hoe wij keuzes kunnen maken. Dat heeft niet alleen invloed op de omstandigheden van ons leven. Het maakt ons vooral tot andere, tot mooiere mensen. We leren wat wijsheid is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.