Ik ben ik en ik ben tof!

Velen van ons hebben nooit geleerd om zichzelf te zien zoals God hen ziet. Daardoor ontstaat er niet alleen een verwrongen beeld over onszelf, maar hebben we ook een totaal verkeerde voorstelling over God. Als we onszelf leren zien zoals God ons ziet, zullen we makkelijker in staat zijn om zijn liefde voor ons te ervaren.

Je bent uniek en waardevol!

De Bijbel geeft ons voldoende redenen om een goed gevoel van eigenwaarde te hebben of op z’n minst te ontwikkelen. Want met al onze zwakke kanten (die hebben we ook!) zijn we waardevol voor en bemind door de Here. In Psalm 139:13-18 staat, hoe God over je denkt. Voordat je geboren werd, was God in zijn gedachten al met je bezig. Hij maakte een plan voor de dagen van jouw leven, toen die nog allemaal in de toekomst verscholen lagen. Hij schonk een unieke combinatie van karakter en gaven, die jou tot de meest geschikte persoon maakten voor de taak, die Hij voor je bedacht.

En de zonde dan…?

Natuurlijk is er ook zonde in ons leven. Maar dat maakt onze waarde niet ongedaan. Zo gooien we ‘De Nachtwacht’ van Rembrandt toch ook niet direct weg, als iemand er een beschadiging in maakt? Het wordt gerepareerd, want kapot of niet, het blijft een meesterwerk uit de hand van een groot kunstenaar! Zo is het met de mens ook! In het licht van Gods verlossingswerk mogen we dan ook ontdekken, dat Hij, om de zonde uit ons leven uit te bannen, zijn eigen Zoon schonk. Zonder voorwaarden, uit genade. Omdat we zo kostbaar zijn in zijn ogen en Hij ons hart tot zijn woning wilde maken. Wanneer we in ons leven dingen opmerken, die verbeterd moeten worden (want die zijn er ook, we zijn tenslotte niet volmaakt!), mogen we ze in de hand van de Heer leggen. We hoeven niet eerst onszelf te veranderen, voordat we mogen komen. Hijzelf wil ons veranderen, door zijn Geest, zodat we op Hem gaan lijken.
Als we fouten maken, moet ons dat naar de Heer Jezus drijven. Dan troost het ons, dat Hij nooit zegt: ‘Ben je daar al weer?’ Hij vergeeft en vergeet, zodat ook als we zelf denken: ‘daar gaan we weer’, het voor Hem is of we voor de eerste keer met dat probleem bij Hem komen.

Een kunstwerk….

Dat God zo goed voor ons is, komt doordat Hij zo’n groot kunstenaar is. Hij ziet als een beeldhouwer in een ruw blok steen al het beeld dat Hij wenst te maken. Dat blok gooit Hij niet weg, maar met eindeloos geduld neemt Hij stukje voor stukje het ‘overtollige’ materiaal weg. Hij vormt ons, totdat we de vorm hebben, die Hij reeds zag, voor we geboren waren.

…. in wording!

Gelovigen mogen elkaar helpen om te groeien en steeds meer de mensen te worden, die God al in ons ziet. Hij ziet mogelijkheden om ons nu al sprekend te doen lijken op zijn geliefde Zoon. En uiteindelijke zullen we, zal jij, die gelooft in Jezus als Verlosser, aan Hem gelijk zijn. Want je zult Hem zien, zoals Hij is (1 Johannes 3:2).
Daarom, de waarde van jouw persoonlijkheid wordt niet bepaald door wat je allemaal wel of niet goed gedaan hebt, evenmin door de manier waarop mensen jou bejegend hebben of bejegenen, maar door de wijze waarop de Heer naar je kijkt. Leer jezelf ook zo te zien!

Zelfrespect en eigenwaarde

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.