Stilstaan bij de laatste woorden van Jezus

In de Lijdensweek, ook wel de Goede Week genoemd, leven we toe naar het sterven van Jezus (vandaar: Lijdensweek) en naar de vreugde van Pasen (vandaar: Goede Week). Elke dag staan we stil bij woorden van Jezus, die hij hangend aan het kruis, gesproken heeft.

Jezus hangt aan het kruis. Nog heel even, dan zal hij sterven. Maar hij is bezig met anderen: zijn rechters en beulen; een misdadiger. Maar ook met zijn moeder en zijn beste vriend. Ze staan vlak bij hem en lijden ook, al is het op een andere manier. Ze moeten op verder zonder degene op wie zij hun hoop hadden gevestigd. Die zulke hoge verwachtingen bij hen had gewekt.

Ze dachten, net als veel van hun tijdgenoten, dat Jezus alle beloften die over hem uitgesproken waren in die tijd zou vervullen. Dat bleek niet zo te zijn. Daarvoor zouden ze (veel) geduld moeten hebben. Maar Jezus wil niet dat ze passief zullen wachten totdat hij de beloften vervult. De kracht van de komende nieuwe wereld kan nu al beleefd worden!

Als Jezus alles nieuw maakt, zal de wereld geregeerd worden door liefde. Immers: God is liefde. Maar de volgelingen van Jezus hoeven daar niet zo lang op te wachten. Jezus stort zijn liefde, het vermogen om lief te hebben, uit in hun hart. Ze hoeven alleen maar hun ogen open te doen om mensen te ontdekken die liefde nodig hebben…

Voor wie zou hij mijn ogen willen openen?
Dat is uw zoon… Dat is je moeder.
(Johannes 19:26,27)

Uw zoon. Jouw moeder.
Getagd op: