De advent is de benaming voor de aanloopperiode naar kerst. De naam advent komt van het Latijnse woord ‘adventus’, dat komst betekent. De adventsperiode begint 4 zondagen voor kerst en eindigt op kerstavond, 24 december. Het wordt gezien als een periode van inkeer als voorbereiding op het kerstfeest. Dan wordt de geboorte van Jezus herdacht: het begin van wat door Johannes zo mooi is beschreven: “Het waarachtige licht dat ieder mens verlicht was komende in de wereld” (Johannes 1:8).

Gaudete

Elke zondag heeft z’n eigen thema. In een oude traditie begint de dienst op de derde adventszondag met een Latijns gezang: Gaudete – Verheug u! Het is een kerstgezang, gecomponeerd in de 16e eeuw, waarvan de eerste zin is: Gaudete in Domino semper. Iterum dico: Gaudete!

Het is een tekst van Paulus uit Filippenzen 4:
4Verblijd u in de Heer te allen tijd; weer zeg ik: Verblijdt u. 5Uw bescheidenheid zij alle mensen bekend. De Heer is nabij. 6Weest in geen ding bezorgd; maar laat uw verlangens onder alles, door bidden​ en smeken, met dankzegging bekend worden bij God.

Advent begon met verlangen naar God. Het verlangen naar God werd een roepen tot God. Nu komt er als het ware een stem van de overkant: “Je roep is gehoord”. God verlangt naar ons, meer nog dan wij naar Hem. Hij komt ons tegemoet en wij mogen in alle nederigheid en bescheidenheid op weg gaan. Als we ons hart openen voor Hem zal alles door Hem goedgemaakt worden. De schitterende dag die weliswaar nog verborgen ligt in de toekomst, maar aanstaande is, zal een dag van grote vreugde zijn!

De profeet Micha wijst in hoofdstuk 6 de rechtvaardigen op welke wijze ze zich op die dag kunnen voorbereiden:
6Wat kan ik de Heer aanbieden, waarmee hulde brengen aan de verheven God? Moet ik hem tegemoet treden met ​brandoffers, zou hij eenjarige stieren aanvaarden? 7Kan ik hem gunstig stemmen met duizenden rammen, met olie, stromend in tienduizend beken? ….
8Er is jou, mens, gezegd wat goed is, je weet wat de Heer van je wil: niets anders dan recht te doen, trouw te betrachten en nederig de weg te gaan van je God.

 

foto: Afbeelding van Susanne Jutzeler via Pixabay

Derde zondag van advent
Getagd op:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.