De advent is de benaming voor de aanloopperiode naar kerst. De naam advent komt van het Latijnse woord ‘adventus’, dat komst betekent. De adventsperiode begint 4 zondagen voor kerst en eindigt op kerstavond, 24 december. Het wordt gezien als een periode van inkeer als voorbereiding op het kerstfeest. Dan wordt de geboorte van Jezus herdacht: het begin van wat door Johannes zo mooi is beschreven: “Het waarachtige licht dat ieder mens verlicht was komende in de wereld” (Johannes 1:8).

Rorate

Elke zondag heeft z’n eigen thema – Rorate voor de 4e adventszondag. In een oude traditie wordt in de dienst op de vierde adventszondag een Latijns gezang gezongen, met als refrein: Rorate caeli desuper, et nubes pluant iustum: aperiatur terra, et germinet Salvatorem (Dauwt, hemelen, van boven, gij wolken, beregen de rechtvaardige: opdat de aarde zich zal openen en de Heiland er uit zal ontspruiten).

Deze tekst is gebaseerd op Jesaja 45: 8Hemel, laat ​gerechtigheid​ neerregenen, laat haar neerstromen uit de wolken, en laat de aarde zich openen.
Laten hemel en aarde redding voortbrengen en ook het recht doen ontspruiten. Ik, de HEER, heb dit alles geschapen.

Advent begon met verlangen naar God, terwijl we om ons heen de duisternis zien. De roep om Gods ingrijpen, gestimuleerd door de beloften van God, werd hoop op een schitterende dag, omdat onze roep gehoord is. In afwachting daarvan verlangen de rechtvaardigen naar verandering – maar in de eerste plaats een innerlijke verandering, om rechtvaardig te leven en met God te wandelen. En nu, op de kortste, donkerste dag van het jaar zien ze de belofte heel dichtbij.

Micha zei in hoofdstuk 7: “7Ik blijf uitzien“, omdat hij het hart van God ontdekt had:
18Wie is een God als u, die schuld vergeeft en aan zonde​ voorbijgaat? U blijft niet woedend op wie er van uw volk nog over zijn; liever toont u hun uw trouw. 19Opnieuw zult u zich over ons ontfermen en al onze zonden​ tenietdoen. Onze ​zonden​ werpt u in de diepten van de zee.

Als God verschijnt, zal Hij, die vergevend en trouw is, zijn hart tonen.

 

foto: Afbeelding van Susanne Jutzeler via Pixabay

Vierde zondag van advent
Getagd op:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.