Verhalen van Jezus

Jezus verpakte zijn boodschap aan de mensen in verhalen. Korte verhalen, gegrepen uit het dagelijkse leven die een les bevatten voor Jezus’ toehoorders. Ze worden gewoonlijk “gelijkenissen” of “parabels” genoemd. Het zijn verhalen om over na te denken. Zeggen ze wat ik denk dat ze zeggen? Of laat ik me op het verkeerde been zetten? Dit is zo’n verhaaltje uit Matteüs 13, de verzen 45 en 46:

Ook is het met het koninkrijk van de hemel als met een koopman die op zoek was naar mooie parels. Toen hij een uitzonderlijk waardevolle parel vond, besloot hij alles te verkopen wat hij had en die te kopen.

Jezus betaalt een hoge prijs

De verhalen van Jezus hebben een bedoeling. Ze gaan over het Koninkrijk van God en zeggen iets over Jezus en zijn missie in de wereld. Hier gaat het om een rijke koopman die al zijn bezit er voor over heeft om een parel te bemachtigen.
Wie wordt er met die koopman aangeduid? Ben ik dat? Wat zou ik kunnen geven om toegelaten te worden tot Gods rijk? Nee, in de koopman herkennen we Jezus. Immers: hij was rijk en is arm geworden. Het was Paulus die deze woorden schreef en daarbij dacht aan Jezus, die uit de hemel kwam om door zijn dood mensen vrij te kopen van hun zonden. Mensen die van God gescheiden waren, wilde Hij voor eeuwig bij God te brengen.

Gods gedachten over mij

Het verhaal zegt dus ook iets over de manier waarop God naar mensen kijkt. Want al doen alle mensen een heleboel dingen anders dan God bedoelde – de Bijbel noemt dat: zondigen – God houdt wel van alle mensen. Hij minacht ze niet, kijkt niet op ze neer, zet ze niet weg. Ze zijn hem allemaal uiterst kostbaar. God doet er alles aan Hij om ze vrij te maken van die zonden, van alles wat hen aankleeft en van Hem scheidt. Maar het verhaal spreekt niet van een heleboel parels, maar van slechts één. Ik zie hier twee mogelijke duidingen:

  1. Persoonlijke betekenis
    Ook al zou er maar één zondaar zijn, die verlost moest worden – het had Jezus niets uitgemaakt, Hij had zichzelf gegeven.
    Het laat zien, hoe kostbaar jij bent in Gods ogen. Alles wat Hij deed, was voor jou.
  2. Heilshistorische betekenis
    Bij de kostbare parel kun je denken aan de hele gemeente van Jezus. De parel wordt gevormd in de zee, in een oester die pijn leidt door een klein korreltje zand in zijn schelp. Dat korreltje wordt door de oester “ingepakt” in een heleboel laagjes  parelmoer. De zee wordt in de Bijbel vaak gebruikt om er alle volken mee aan te duiden. Zo kan de parel duiden op de gemeente van Christus, gevormd door mensen uit alle volkeren, gered door het lijden van Jezus. De parel laat dan ook zien, dat allen die in Jezus geloven bij elkaar horen en een eenheid vormen.

Hoe denk ik over mezelf?

Ik stel mezelf wel eens teleur en doe soms dingen die ik eigenlijk helemaal niet wil doen. Ik voel me soms waardeloos door de manier waarop anderen met me omgaan. Door wat ‘ze’ me aandoen. Teleurstellingen geven me gauw het gevoel compleet mislukt te zijn. Maar God is het niet met me eens. Voor hem ben ik een parel van uitzonderlijke waarde!
Dat verandert niet de omstandigheden waarin ik leef. Maar het helpt mij wel om mezelf niet de put in te duwen maar omhoog te zien naar hem, die zelfs zijn eigen leven voor mij overhad en zich tot in lengte van dagen voor mij wil inzetten!

Romeinen 8:32
Zal hij, die zijn eigen Zoon niet heeft gespaard, maar hem omwille van ons allen heeft prijsgegeven, ons met hem niet alles schenken?

Een kostbare parel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.