In een aantal artikelen denken we na over de gemeente. Niet om de kerk te verbeteren, maar om de rijkdom van de gemeente van Jezus te ontdekken, in de hoop dat die rijkdom ook onder ons gestalte krijgt. We hebben gezien dat de gemeente een bron van vreugde voor Jezus. We hebben vervolgens over nagedacht, welke uitwerking het op ons  zou kunnen hebben, als wij proberen te kijken met de ogen van Jezus. Dan gaan we anders denken over onszelf, maar ook zou onze houding t.o.v. onze mede gelovigen erdoor beïnvloed worden.

Wat zou het betekenen voor de manier waarop we naar onze medemensen kijken?

Hoe kijkt God naar mensen?

Eén van de bekendste teksten onder gelovigen is mogelijk Johannes 3:16: Want God had de wereld zo lief dat hij zijn enige Zoon heeft gegeven, opdat iedereen die in hem gelooft niet verloren gaat, maar eeuwig leven heeft. God ziet alleen maar mensen van wie hij houdt! Het zijn nette mensen, die goed zijn voor hun omgeving, maar er zitten ook moordenaars bij en dieven, oplichters en terroristen. God is niet kieskeurig in zijn liefde. Elk van die mensen heeft de verlossing nodig die Jezus teweeg gebracht heeft. En ieder van hen kan door de verlossing door Jezus veranderen en gaan beantwoorden aan het doel dat God al bij de schepping met de mensen had.

Hoe kijken wij naar mensen?

Als wij naar de mensen om ons heen kijken, zien niet direct de potentie die God in alle mensen ziet. De buitenkant dringt zich veel sterker aan ons op. Met een aantal van hen willen we vooral niet geassocieerd worden en we houden ons verre van hen. Denk daarbij aan misdadigers – zou iemand die veroordeeld is voor een of ander misdrijf bij ons in de Ichthusgemeente net zo behandeld worden als ieder ander? Of aan iemand die het zoekt in oosterse godsdiensten. Gaan we onbevangen het gesprek aan? Of heb je met de hier geschetste situaties net zoveel moeite als ik?

Schokkend onderzoek

Enige jaren geleden zijn er enkele onderzoeken gedaan naar de houding van christenen ten opzichte van moslims. De organisatie “Evangelie en moslims” meldde, dat kerken wel zendelingen naar alle uithoeken van de wereld sturen, maar bij evangelisatie in eigen omgeving vergeten plannen te maken om moslims aan te spreken en het evangelie uit te leggen.

Meer recent onderzoek bracht aan het licht, dat Nederlanders nauwelijks contact hebben met moslims. Onder christenen was dat niet anders dan onder niet-christenen. Maar helemaal schokkend was, dat 14% van de christenen meent, dat het gebod van naastenliefde niet van toepassing is op moslims. Zij worden dus door 1 op de 7 christenen in onze kerken niet als ‘naaste’ gezien!

Dat is schokkend, omdat Jezus niet alleen oproept om de naasten lief te hebben, maar zelfs onze vijanden. En dat zijn de meeste moslims niet eens ….!

Heer, verander mij

Als ik deze dingen tot me laat doordringen, besef ik, dat Jezus nog een hoop werk aan me heeft. De  richting waarin die verandering zal gaan, vinden we in de Bijbel. De gelijkenis van de Samaritaan legt de nadruk op barmhartigheid (Lukas 10:25-37). Nu zou je dat als een verplichting kunnen zien, die ons opgelegd wordt. Maar ‘barmhartigheid omdat het moet’ geeft de ander niet het gevoel gewaardeerd en geliefd te worden. En het geeft ons ook niet echt vreugde. Het lijkt op die student die ons eens hielp met evangeliseren. Die zei tegen iemand: “Het kan me niet zoveel schelen of jij gered wordt of verloren gaat – ik  heb jou het evangelie verteld en wat je ermee doet moet je zelf maar weten”. Er is een andere weg. Petrus heeft het over broederliefde, die uitgroeit tot liefde voor alle mensen (2 Petrus 1:7). Laat daarom ons gebed zijn: “Open mijn ogen”. En laten we zolang bidden tot we ieder mens kunnen aankijken en liefhebben. Dan wordt het hopelijk voor ons ook gewoon om de ander barmhartig tegemoet te treden! Wat een vreugde zal het zijn voor Jezus als zijn geliefden zo zijn liefde zichtbaar maken.

Een wereld te winnen
Getagd op:     

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.