Voor veel mensen is het leven een grote zoektocht. Een queeste om antwoord te vinden op heel existentiële vragen als: “Waar kom ik vandaan?”, “Waarom leef ik?”, “Waar ga ik naar toe?”, “Waarom is er zoveel lijden?”. Is er ook iemand die de antwoorden heeft?

Standaardantwoorden zullen er vast niet zijn. Alle vragen zijn immers gekleurd door de persoonlijke omstandigheden. Maar wegwijzers vind je genoeg bij je zoektocht naar de zin van het bestaan. Op de levensbeschouwelijke ‘markt’ vind je allerlei religies en filosofieën. Ze geven uiteenlopende antwoorden: “Er is geen zin, alles is toeval en je moet er maar het beste van maken” tot “Alles heeft een doel en is van hogerhand zo bestemd”.

Daadkracht

Over het algemeen wordt er vervolgens een beroep gedaan op je daadkracht. De een zegt dat je je moet onderwerpen aan de regels van het geloof. Een ander meent, dat je in ‘onthechting’ moet leven en geen bezit of genot achterna moet jagen. Weer een ander ziet altruïsme (naastenliefde) als de weg om zin van het bestaan te ontdekken. Voor iemand anders staat vast dat je, in een kringloop van vele levens, de zinloosheid van het aardse, materiële bestaan kunt ontvluchten.

Zwakte

Maar dat waarin godsdienst en filosofie sterk zijn, is tegelijk hun zwakte. Ze doen een beroep op menselijke daadkracht. Als je dit doet, als je ’t zo aanpakt, dan …. Maar stel dat je dat niet kunt, omdat de last die je opgelegd wordt, te zwaar is. Daar ben je dan mooi klaar mee. Je weet wat er gevraagd wordt, maar je kunt het niet. Bijvoorbeeld: “Heb je naaste lief, ook als die je vijand is”. Dan loop je vast in je zoektocht naar de zin van en de waarheid achter het leven. En is er wel een mens die in alle opzichten volmaakt is?

Dieven

Ondanks het nobele streven van veel wereldbeschouwingen, hebben hun ideeën en de toepassing van hun voorschriften dezelfde uitwerking als het optreden van dieven: iemand wordt beroofd van zijn bezit. Wie heil verwacht van z’n eigen inspanningen, vervreemdt van zijn Maker. En daarmee van het leven, dat in de Bijbel gedefinieerd wordt als: wandelen met je Maker.

Geschenk

Maar Jezus wil het daar niet bij laten zitten. Hij wil je zo graag laten leven zoals het bedoeld is. Hij wil, dat je de ware zin van je leven gaat ontdekken. Dat je bestaan echt leven wordt! Hij, en hij alleen, geeft je dat als een geschenk. Je kunt het niet verdienen door veel te doen en nog meer te laten. Het ligt niet verborgen in diepzinnige wijsheden. Het bestaat niet uit antwoorden op de vele vragen die je jezelf stelt. Het is: je bij de hand laten nemen door de Schepper. In vertrouwen dat hij je tot je doel laat komen – zelfs als dat doel voor jou (nog) verborgen is.

Johannes 10:10

Een dief komt alleen om te roven, te slachten en te vernietigen, maar ik ben gekomen om hun het leven te geven in al zijn volheid.

 

Leven in volheid
Getagd op:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.