Eenzaamheid gaat soms gepaard met gevoelens van machteloosheid. Voor je gevoel kun jij niets aan de situatie veranderen en ben je helemaal afhankelijk van anderen. Maar je zult ontdekken, dat anderen het gevoel van eenzaamheid eigenlijk niet kunnen wegnemen.

Het begint namelijk bij jezelf. Je situatie zal pas veranderen, als jij actie gaat ondernemen. De eerste stap is dat je dat gaat inzien. De volgende stap is dat je gaat begrijpen wie je zelf bent en dat je zicht krijgt op jouw gevoel van eenzaamheid en de mogelijke oorzaken daarvan.

Je bent uniek

Je bent een uniek persoon, door God geschapen en toegerust met een unieke combinatie van talenten. Ken jij jezelf? Zet je sterke en zwakke kanten voor jezelf eens op een rij. 
En juist omdat je zo uniek bent, moet je je afvragen of jij één van de velen wilt zijn die maar blijven aanmodderen, of dat je stappen wilt ondernemen om te veranderen. Pas als je erkent dat je een probleem hebt, kun je werken aan een positieve verandering in je leven.

Wat is jouw probleem?

Is het gevoel van eenzaamheid pas gekomen toen je volwassen was en heb je gewoon een fijne jeugd gehad, zonder herinneringen van eenzaamheid? Dan kun je waarschijnlijk nagaan door welke omstandigheden dat gevoel van eenzaamheid is begonnen. Of heb geen herinneringen aan je jongste jeugd en weet je ook niet wanneer dit gevoel bezit van je genomen heeft?  In beide gevallen is het zoeken van hulp aan te raden.

Misschien dat de gedachte aan hulp je een gevoel van schaamte geeft. Misschien vind je het eigenlijk ook niet zo nodig, omdat “het toch niet helpt”. Maar dat kan wel eens onderdeel van het probleem uitmaken: het gevoel dat het helemaal niets uitmaakt wat jij doet. Maar het maakt wel uit. En jij bent de enige die de eerste stap kan zetten op weg naar verandering.

Wat wil je?

Probeer voor jezelf concreet te maken wat je wilt veranderen in je leven. Zorg voor een droom, een doel in je leven. Denk niet te gauw, dat iets onmogelijk is. Maak vervolgens een plan om dat doel te bereiken. Een stappenplan, met allemaal heel kleine stapjes. Elke dag een paar stappen en je komt de hele wereld rond. En beloon jezelf door tevreden te zijn over je actie.

Waar vind je hulp?

In het voorgaande is een aantal keren gezegd, dat je hulp moet zoeken. Maar waar vind je die? De meest voor de hand liggende mogelijkheid, is misschien ook wel de moeilijkste: probeer contacten te leggen met anderen. Daarvoor moet je waarschijnlijk wel wat overwinnen, maar het is het waard!

Als je lid bent van een kerk, kun je daar wellicht mensen vinden, die je verder kunnen helpen. Als het een langslepend probleem is, kun je daarnaast ook denken aan professionele hulp. Daarbij is vaak een verwijzing van de huisarts nodig. En wil je graag een christen-hulpverlener, dan kun je op “ikzoekchristelijkehulp.nl” zoeken naar passende hulp in jouw omgeving.

 

Overwin je eenzaamheid