Trouw tot het einde

Simon Barjona (dat betekent: de zoon van Jona of Johannes, zoals de naam in het Grieks verbasterd werd), was een visser uit het dorp Kafarnaüm. Hij was één van de eerste volgelingen van Jezus, beter bekend als Petrus, een bijnaam die zoiets als ‘steen’ of ‘rots’ betekent.

Hoe kijkt Petrus terug op het Pascha dat ze met Jezus vierden en wat zich daar allemaal afspeelde? Hoe reageerde hij op het feit, dat zijn vriend en meester gevangen genomen werd? We laten hem zelf aan het woord om hierover te vertellen:

Te zwaard!

“Een paar dagen terug zei Jezus al, dat hij gevangen genomen zou worden. En meteen stond ik al met een antwoord klaar: ‘Dat zal niet gebeuren, als iemand u kwaad wil doen, dan zal ik …’.

Maar Jezus zei, dat we hem allemaal in de steek zouden laten. ‘Nooit van m’n leven’, zei ik nog, ‘de anderen misschien, maar ik niet!’ Nou, gisterenavond was het zover. Ze kwamen hem gevangen nemen. De anderen stonden verstijfd van angst, Jezus deed ook helemaal niks, maar ik trok m’n zwaard en sloeg erop los. Ik sloeg één van de knechten van de hogepriester het oor af.

Jezus echter beval me het zwaard op te bergen. Hij wilde zich niet verzetten. En nu ik erover nadenk: waarom hebben die soldaten niet ingegrepen? Ze hadden mij ook gevangen kunnen nemen of me in elk geval ontwapenen. Zou Jezus ze hebben tegengehouden? Ik snap het nog niet zo goed: het leek wel alsof Jezus het gewoon accepteerde, dat ze hem gevangen namen. Hij zei zoiets als: ‘Zou ik de beker die de Vader mij gegeven heeft niet drinken?’ ”

Angsthaas

“Ondertussen was m’n moed wel op. Ik ging nog wel met Johannes mee naar het gebouw van het Sanhedrin. Hij heeft familie die daar werkt. Maar toen ze aan me konden horen, dat ik ook uit Galilea kwam en er iemand zelfs meende me bij Jezus gezien te hebben, durfde ik er echt niet voor uit te komen. Voor ik er zelfs maar over nagedacht had, ontkende ik glashard ook maar iets van die man te weten.

En het ergste was: Jezus wist dat ik hem verloochende. Toen er een haan kraaide – hij had dat gezegd: ‘voor de haan kraait heb jij me verloochend’ – draaide hij zich om en keek hij me aan. Hij keek naar me, terwijl ik me tussen de mensen probeerde te verbergen …! O, wat een pijn deed dat van binnen.

Maar ik had de moed niet om op m’n woorden terug te komen. Ik heb buiten een potje staan grienen. Man, wat voel ik me ****”.

Jezus blijft trouw

Een dag of tien later vraagt Jezus aan Petrus: ‘Hou je echt van me?’ Meer hoeft hij niet te weten. Het is genoeg als Petrus tegen Jezus zegt, dat hij spijt heeft. Petrus hoeft niets te bewijzen, hoeft het niet goed te maken. Jezus vergeeft het en aanvaardt hem zoals hij is. Jezus blijft trouw aan Petrus!

Petrus werd aangesteld als één van de leiders van Jezus’ volgelingen.

Zelf in

Foto: Photo: Royal Navy/MOD / via Wikimedia Commons OGL v1.0

Trouw tot het einde
Getagd op:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.