Heb jij wel eens moeite bij het lezen van de gelijkenissen uit het Nieuwe Testament? Ze gaan steevast over het Koninkrijk van God of het Koninkrijk de hemelen. Maar wat betekenen deze verhalen nu eigenlijk? Hoe moet je ze interpreteren? Zijn daar regels voor of zijn we overgeleverd aan onze fantasie?

In het boek “Het Koninkrijk Gods” probeer ik een bredere kijk op het onderwerp te presenteren. Allereerst schets ik de heilshistorische hoofdlijn, onmisbaar bij het lezen van de Bijbel. Vervolgens hanteer ik de volgende uitgangspunten:

  1. Wat staat er nu precies? Want we lezen niet altijd even nauwkeurig.
  2. Daar een aantal gelijkenissen lijkt te gaan over de toekomst, in het bijzonder van 2 groepen mensen: Joden en niet-Joden (“de volken”), is ook de vraag belangrijk, hoe mijn uitlegpogingen recht doen aan de heilshistorische hoofdlijn, die immers gaat over Gods handelen tot heil van alle mensen.
  3. Om te voorkomen dat ik mijn fantasie volg bij de interpretatie van de beeldspraak van Jezus, zal ik steeds teruggrijpen op verklaringen van de beeldspraak die elders in de Bijbel gevonden worden.
  4. Elk verhaal heeft zowel een heilshistorische betekenis als een praktische toepassing.

Het boek “Het Koninkrijk van God” werd uitgegeven door Robert de Telder (2020) van uitgeverij Aksent in Bouwel (B), maar is in druk niet meer nieuw verkrijgbaar.  

Het koninkrijk Gods
Getagd op:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.