Ik zal jullie vissers van mensen maken

Jezus zei: ‘Kom achter Mij, en Ik zal u vissers van mensen maken!’ (Matteüs 4:19) We weten niet of ze Jezus al eerder ontmoet hadden en zijn boodschap kenden. Maar op het horen van die woorden laten Petrus en een paar van zijn collega-vissers een heleboel dingen los: hun werk, hun netten, hun schepen en hun families. Direct volgen ze Jezus.

Mensen vangen?

Ze waren gewend vis te vangen, maar zullen leren om “mensen te vangen“. Het woord voor “vangen” dat hier gebruikt wordt, heeft als betekenis in zich: vangen om in leven te houden. Niet de ‘vissers’ of hun klanten worden er beter van, maar degenen die zij weten ’te vangen’. Voorheen was vissen hun broodwinning. Hun eigenbelang en het belang van hun klanten stonden voorop. Maar van nu af zal hun belangstelling vooral uitgaan naar andere mensen.

Een opdracht?

Je kunt het zien als een opdracht die Jezus hen geeft, maar dat is het eigenlijk niet. De nadruk in de woorden van Jezus ligt op iets dat Hij gaat doen: “Ik zal jullie vissers van mensen maken”. Er is voor Hem werk aan de winkel. Want al kun je het toekomstige werk van zijn volgelingen vergelijken met visserswerk, je hebt er wel een paar heel andere kwaliteiten bij nodig. Die wil Jezus in ons bewerken.

Leren van Jezus

‘Kom, en volg Mij!’ zegt Jezus. Hoe staat Jezus in het leven? Hij kijkt om naar z’n medemensen: naar hun zorgen, hun verlangens, hun angsten. Zijn leerlingen zullen met Hem opwandelen en met Hem leven als vertrouwde vrienden. Ze horen elke dag zijn woorden, zijn gebeden; ze zien zijn liefde waarmee Hij mensen benadert, zijn afhankelijk van zijn Vader. En ze leren, dat het vissen van mensen geen kunstje is dat je kunt leren door maar genoeg te trainen. Het is het resultaat van het leven van Christus.

‘Kom, en volg Mij!’ Jezus roept zijn volgelingen op om Hem te volgen, opdat zij zullen leren met liefde en barmhartigheid te kijken naar mensen om hen heen, dichtbij of ver weg. In alle tijden zijn er mensen die dreigen overspoeld te worden door materiële en financiële problemen, die kampen met ziekte en pech in hun leven, die zoeken naar zingeving, maar God, de Gever van het leven, niet kennen. Jezus toont in zijn zorg voor hen het hart van God en wekt door zijn woorden hoop op een nieuw leven en een nieuwe wereld.

God bij de mensen brengen

Zo wil Jezus ook werken door zijn volgelingen, zijn leerlingen, zijn discipelen. Hun daden en woorden vertellen over Gods liefde en mededogen. Omdat ze vol zijn van bewondering en liefde voor God die mensen wil verlossen van alles wat hen gevangen houdt; die vergeving schenkt en een nieuw leven geeft; die hoop biedt en uitzicht op de nieuwe wereld van zijn koninkrijk. De naam Jezus vervult hun hart: Jezus, die de poort naar dat nieuwe leven, die nieuwe wereld, door zijn dood en opstanding geopend heeft!

Foto door Quang Nguyen Vinh via Pexels

Ik zal jullie vissers van mensen maken
Getagd op:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.