Om ons heen zien we de neiging om de wereld te verdelen in winnaars en verliezers. De winnaars zijn allemaal onvermoeibare bikkels en de verliezers de voetvegen van de harde jongens.

Maar de Bijbel geeft ons een derde mogelijkheid, een alternatief voor het sterk zijn – waarbij je over anderen heen loopt. Maar ook voor het zwak zijn – waarbij je over je laat lopen. Dat is de weg waarbij we groots zijn in het vergeven, rijk in het liefhebben en moedig in het spreken over wat we geloven.

We spreken vrijmoedig over wat we juist vinden en voor waar houden, maar zijn altijd bereid te luisteren. We hebben niet altijd het laatste woord. God vraagt ons anders te zijn. Doe daarom niet wat iedereen doet. Kom uit voor je mening, zeg vrijmoedig wat je gelooft. Spreek je uit, maar wees bereid om altijd het laatste woord aan God te laten. Denk niet dat je altijd je zin moet krijgen, denk niet dat je altijd moet vertellen hoe het moet.

Denk ook niet dat je altijd moet zwijgen. Er is een derde weg, de weg van Christus:

“Ga de weg van de liefde, zoals Christus deed, die ons heeft liefgehad en zich voor ons gegeven heeft als offer, als een geurige gave voor God” (Efeziërs 5:2)

De weg van Christus

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.