Al wordt Pasen minder uitbundig gevierd dan Kerst, het is toch wel het belangrijkste christelijke feest in het liturgisch jaar. Met Pasen vieren christenen wereldwijd dat Jezus Christus op de derde dag na zijn kruisiging is opgestaan uit de dood.

Wanneer enkele vrouwen naar het graf gaan om Jezus een laatste eer te bewijzen, ontdekken ze tot hun ontzetting dat de steen van het graf is weggerold en het graf leeg is.

Logische gevolgtrekkingen

De meest logische verklaring is natuurlijk dat het lichaam is weggehaald. Dat moet dan gedaan zijn door degenen die hem gedood hebben, om te voorkomen dat dit graf een bedevaartsoord zou worden voor aanhangers van Jezus. Een andere mogelijkheid is dat juist de volgelingen van Jezus het graf hebben leeggehaald om later het verhaal in de wereld te kunnen brengen dat hij niet dood is, maar leeft!

Onvoorstelbaar

De vier evangelisten hebben een andere verklaring die niet alleen voor ons als moderne mensen maar ook voor de omstanders van toen, inclusief zijn meest trouwe volgelingen, aanvankelijk als zeer onwaarschijnlijk ontvangen werd.

De vrouwen die bij het graf zijn geweest krijgen de schrik van hun leven wanneer er plotseling twee mannen in stralende gewaden voor hen staan. Zij vertellen dat Jezus is opgewekt uit de dood. De evangelist Lucas beschrijft het zo: ‘Waarom zoekt u de levende onder de doden? Hij is niet hier, hij is uit de dood opgewekt. Herinner u wat hij u gezegd heeft toen hij nog in Galilea was: de Mensenzoon moest worden uitgeleverd aan zondaars en moest gekruisigd worden en op de derde dag opstaan.’

Toch …?

Een tweede gebeurtenis doet de vrouwen als aan de grond genageld staan. Plotseling verschijnt daar volgens de evangelist Johannes Jezus zelf, in levende lijve. Is het een spook, een geestverschijning, zijn de vrouwen overmand door verdriet? Ze rennen naar de apostelen om te vertellen wat er is gebeurd, maar die geloven het niet. Kletspraat, vinden ze.

Totdat Jezus ook aan hen verschijnt, en later aan nog meer andere mensen, één keer zelfs aan meer dan vijfhonderd mensen tegelijk. En hij eet en drinkt, je kunt hem zelfs aanraken. Zou het dan toch?

Centrale thema

Niet veel later zullen velen overtuigd raken van het feit dat hier iets is gebeurd dat eigenlijk niet kan. De dood en de opstanding van Jezus worden het centrum van het christelijk geloof. Daarmee heeft Jezus bewezen niet zomaar een mens te zijn, maar werkelijk de Redder van de wereld, sterker dan de dood.

Als God door Jezus in staat is de grootste vijand van de mens, de dood, te overwinnen, dan is er hoop voor iedereen. De apostel Paulus zal later in niet mis te verstane bewoordingen uitleggen dat als Jezus niet uit de dood is opgestaan, ons geloof in hem nutteloos is.

Maar als hij wél is opgestaan, dan zullen we met hem leven! Daarom is Pasen het feest waarop gevierd wordt dat het leven het uiteindelijk toch wint van de dood.

Wat denk jij? IJdele hoop of…?

 

Pasen: Jezus is opgestaan!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.