Hoe kan zo’n vreselijke dag goed zijn?

De vrijdag die voorafgaat aan het Paasfeest noemen we Goede Vrijdag. In het Bijbelse verhaal is het de laatste dag in het leven van Jezus, de dag dat hij sterft. De dag waarop Jezus werd geëxecuteerd. Goede Vrijdag? Hoe komen ze bij zo’n naam?

Om dat te begrijpen, moeten we iets meer van God afweten. In het begin van de Bijbel staat beschreven, dat God de bedoeling had om met de mensen op te trekken als goede vrienden. In zijn gezelschap zouden ze zich verder ontplooien, terwijl ze de vreugde en vrede van Gods koninkrijk zouden ervaren. Maar toen de mensen een andere weg gingen en Gods vriendschap afwezen, verloren ze Gods vrede.

Onrecht, jaloezie, onvolmaaktheid en ziekte kregen de overhand in het leven.

De prijs van vriendschap

De constante factor bleef Gods liefde voor de mensen. Hij wilde bij hen zijn, hoe ver ze ook bij hem vandaan zouden gaan. Gods verlangen was zo sterk, dat God uiteindelijk zelf mens geworden is, om bij de mensen te zijn. Hij kwam in Jezus naar de wereld, om te delen in het menselijk leven, met al z’n rauwe kanten.

Tot het uiterste

De mens had God, de bron van het leven, verlaten. Zoals een bloem afgesneden is van het leven als hij geplukt wordt, was de mensheid afgesneden van het leven. Wilde God die mens werkelijk omarmen, dan moest hij afdalen tot het diepste punt waarin de mens was afgedaald – in de dood. Dat is wat gebeurde op die vrijdag. Over deze dag is ook een film gemaakt, die je misschien kent: The Passion.

Liefde kijkt niet naar een prijs

Wilde God de mensheid echt omarmen? Ook al lopen velen aan hem voorbij? Ook al moet hij daarvoor zelf afdalen in de dood? Heeft hij dat er voor over? Ja, dat heeft God er voor over. Hij gaat voorbij aan alle misstappen van de mensheid, aan de vijandschap. Hij houdt gewoon van alle mensen.

Het werd een vreselijke dag, die vrijdag. Al het lijden waaronder de wereld gebukt gaat ontlaadt zich over het hoofd van die ene man. Die maar één doel heeft: al die anderen redden om ze een weg te bieden die hen brengt tot in Gods koninkrijk. Een vreselijke dag. En toch, met recht, een Goede Vrijdag!

Goede Vrijdag: vreselijke dag, goede naam

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.